Как да изберем гаражна врата

Гаражът е нещо повече от пространство за колата в една къща - той играе роля и за външния вид, екстериора на дома. Затова, ако правите ремонт или обновявате външното пространство, визията на гаражната врата е от съществено значение. Изборът на вратата обаче не трябва да бъде само по цвят или външен вид, но и като функции, допълнителни екстри, материали, ниво на сигурност…

Днес възможностите за избор на стилове и видове гаражни врати може да бъдат поразителни. Затова, ако не знаете откъде да започнете, ето няколко насоки за това, как да изберете правилната гаражна врата за вашия дом.

Ролетни гаражни врати
Какво трябва да имате предвид при избора на гаражна врата

Когато търсите гаражна врата, първите няколко стъпки, които трябва да предприемете, за да стесните избора си, са:

1. Определете размерите на вратата

Измерете височината и ширината на рамката на вратата.

2. Определете бюджета си

Няколко фактора влияят върху цената на гаражна врата. Разнообразието от материали - от алуминий или дърво е, ще искате ли възможност за персонализиране. Реално размерът, механизмите на вратата и материалът са факторите, които влияят най-много върху цената.

3. Стил на гаража

Има различни видове гаражни врати, от които може да избирате, като изборът зависи не само от вашия личен стил, но и от големината на двора.

В АКТИВ ШЕЙД предлагаме няколко опции, от които може да изберете:

  • ролетни гаражни врати
  • врати, отварящи се успоредно на тавана
  • секционни гаражни врати
  • двукрили гаражни врати
  • врати с допълнителна изолация, както и такива с топло- и шумоизолация

4. Преценете как ще използвате пространството

В гаража само колата ли ще държите или планирате да го използвате и като място за съхранение? Какъв е климатът – мястото, на което живеете, има ли екстремно ниски или високи температури? Това са фактори, които ще ви помогнат да изберете врата, която най-добре отговаря на вашите нужди, както и да определите изолационния капацитет, необходим за вашата гаражна врата, който се измерва с R-стойност. Колкото по-висока е R-стойността, толкова по-висока е топлинната ефективност. Врата с висока R стойност ще запази топлината вътре през зимните месеци и хладния въздух вътре през летните месеци.

Двукрили гаражни врати
Материал за гаражни врати

Изборът на най-подходящия материал за гаражната врата зависи от различни фактори, включително климат, влажност, начина ви на живот и вашия стил.

Днес на пазара може да намерите три вида врати – ролетни, секционни и двукрили.

Ролетната гаражна врата на АКТИВ ШЕЙД се събира като се навива нагоре на стоманена ролка. Освен при капсулованата система box-end, завесата се навива в защитна алуминиева кутия. Предимства на ролетните гаражни врати: таванът на гаража е свободен за складиране на дълги и обемисти предмети като бордове за сърф, стълби и т.н. или за осветителни тела. Допълнителна характеристика на системата е, че страничните профили, за които е захваната вратата са неръждаеми и не пропускат въздушно течение. Тази система се отличава със здрава конструкция, най-високо качество на ролковия механизъм. Елементът ‘roll-off safety’ е част от концепцията за безопасност, която отговаря на най-новите Европейски Стандарти като вградената опция за "аварийни операции".

Секционните гаражни врати са изключително красиви и атрактивни, а благодарение на качествените материали, иновативни механизми и технологии, разнообразието на цветове и финиши, ще имате гараж, който да кореспондира със стила на къщата.

Самите врати са много удобни, сигурни и помагат за спестяване на пространство. Както се подразбира от името им, те се състоят от отделни елементи – секции, които са свързани с панти и по този начин вратата има гъвкавост при отваряне.

Двукрилите гаражни врати на АКТИВ ШЕЙД са един модерен поглед към класиката. Те са и най-изгодното като цена решение за вашия гараж. Имат ниска цена и надеждна експлоатация благодарение на лесния си и изпитан механизъм. Те се състоят от единична галванизирана врата с носещи лостове, които са монтирани на пружини от двете страни и могат да се управляват ръчно или електрически. Все пак трябва да съобразите и да предвидите достатъчно място пред гаража за изнасянето на крилото при отваряне.

За всички свои врати АКТИВ ШЕЙД предлага и неограничени възможности за дизайн. Стандартните ролетни ролки и релсови канали се предлагат в 4 цвята, а лайсните в 15 цвята. С оставащите 220 цвята по RAL за релсовите канали, няма цветово желание, което да остане неудовлетворено.

Трябва ли да избера изолирана гаражна врата?

Разходите за енергия са съображение за бюджета на всеки собственик, но много собственици пренебрегват влиянието, което изолираната гаражна врата може да окаже както върху разходите за енергия, така и върху комфорта. Тъй като гаражът е най-големият вход към повечето домове, той е един от най-податливите на топлинни загуби, което го прави добра възможност за повишаване на енергийната ефективност.

Вратата UniTherm отговаря на строгите стандарти по отношение на устойчивостта на проникване на вятър и вода, както и на пропускливостта на въздуха. Тези параметри оказват влияние върху удължаването на живота на вратата и помагат тя да бъде визуално привлекателна в продължение на години.

UniTherm - гаражни врати с допълнителна изолация
Сеционната врата UniPro е друго чудесно решение за вашия гараж. Вратите на АКТИВ ШЕЙД са топли врати с коефициент U, подобен на този на многокамерните прозорци, използвани за енергоспестяващи сгради. Панелите, пълни с полиуретанова пяна, произведени в нашата собствена фабрика, и системи от уплътнения допринасят за този нисък коефициент.

Какъв начин на отваряне да избера?

Един от най-често пренебрегваните аспекти при закупуването на нова гаражна врата е изборът на отваряне и съответните предимства и недостатъци. Ние от АКТИВ ШЕЙД ще ви консултираме за най-добрата за вас и вашия двор опция, както и как да се възползвате максимално от наличното пространство.

Без значение дали търсите нещо традиционно, иновативно и модерно или искате уникална визия на гаражната врата, от АКТИВ ШЕЙД сме готови да посрещнем вашите нужди и да отговорим на всички ваши изисквания!


« Назад към всички публикации